”I løbet af denne sommer har jeg oplevet, at mange er blevet meget solbrune – selv efter brug af solcreme” udtaler Jette Traulsen, speciallæge i hudsygdomme fra Hudklinikken i Køge og DermaNordic Esthetics. ”Det betyder, at de fleste vil udvikle en spættet hud med pigmentpletter i ansigtet, når huden atter bliver bleg i løbet af efteråret. Årsagen er delvist, at døde celler med pigment lægger sig ujævnt i de øverste hudlag. Forandringerne kan give anledning til udbredt spættet pigment og pigmentpletter som eksempelvis ”leverpletter”.

Det er dog muligt at forebygge og behandle pigmentforandringerne, som mange gerne vil undgå.

For det første er det vigtigt at anvende solcreme i med høj beskyttelsesfaktor året rundt – også efterår og vinter, da UV-lys også på disse årstider vil kunne ”vække” hudpigment til live. Samtidig bør man, når man har udviklet pigmentpletter, anvende solcreme anvende solcreme hver 2. time.

Specialbehandlingerne til huden – ansigtsbehandlinger med lette peelinger og specialcremer, der hæmmer pigmentdannelse – kan anvendes med god virkning til pigmentforandringerne. Det er dog meget vigtigt, at ansigtsbehandlingerne udføres af fagfolk, da for kraftige behandlinger vil fremprovokere endnu mere pigmentet. Det vil sige, at der opstår endnu mere pigment end det, der var i forvejen.

Der kan i visse tilfælde anvendes laser, men som udgangspunkt skal man være meget forsigtig med dette, da laser kan medføre produktion af mere pigment i huden.

DermaNordic Esthetics har special-uddannet personale, der vil kunne vejlede i brug af pigmentdæmpende cremer samt sikkert udføre ansigtsbehandlinger og laserbehandlinger.

Til gengæld vil laser være en effektivbehandling for ”leverpletter” i ansigtet og på håndrygge. Inden en ”leverplet” fjernes med laser, skal hudlægen vurdere pletten for at udelukke sygdomstegn i denne.